top of page

פרק המחקר

5. מחקר

Education.png

אורך הפרק  עד 7 עמודים. על הפרק לכלול את פרקי המשנה הבאים: שיטות, ממצאים, דיון ומסקנות. במקרים בהם המחקר נעשה בצוות, גם פרק זה יכול בחלקו להכתב במשותף, אך האחריות על סעיפי המשנה שמתיחסים לכל אחת משאלות המחקר היא של הסטודנט או הסטודנטית שמובילים את אותה השאלה. יכולים להיות מקרים בהם כלי המחקר משותפים למספר שאלות, ואולי אפילו ממצאים שתורמים למענה על יותר משאלה אחת. בכל מקרה, בין אם בממצאים או בדיון, תמיד יהיו סעיפים שיעסקו במענה לכל אחת מהשאלות. ייתכן כי הפירוט של החלוקה יהיה בכותרות ברמה השלישית או אפילו הרמה הרביעית, כפי שמופיע בדוגמא למטה. שלא כשאר הפרקים, לפרק המחקר שני סבבי הגשה ומשובים.

 

להלן פירוט פרקי המשנה המרכזיים:

5.1 שיטות

פרק זה צריך להסביר לקוראים איך אספתם את הנתונים, איך ניתחתם אותם ואיך הגעתם למסקנות. פרק זה משותף לכלל שאלות המחקר, ואין חלוקה לפיהן באף אחד מפרקי המשנה שעליו לכלול:

5.1.1 מתודולוגיה

הסבירו את הגישה המתודולוגית בה נקטתם, ואת הרציונאל לבחירת המתודולוגיה הזו. האם הגישה שלכם לניתוח הנתונים היא איכותנית? כמותית? הגישה המשלבת? מדוע בחרתם בגישה הזו?

5.1.2 משתתפי המחקר

תארו כאן את כל המשתתפים שאספתם נתונים לגביהם וניתחתם אותם. לדוגמא, גם אם ההפעלה כללה מנהלים, הורים, מורים ותלמידים, אך בסופו של דבר המחקר נעשה על המורים בלבד – תארו כאן רק את המורים. התיאור צריך לתת קודם כל מספרים (כמה משתתפים היו, האם עבדו בקבוצות או כבודדים וכו'), ולאחר מכן איפיון של המשתתפים (למשל, אם אלו תלמידים מחוננים, אתם צריכים להגיד מהי ההגדרה שלכם של מחוננים ולהסביר איך בחרתם את המשתתפים). במקרים שהנתונים נאספו מכל המשתתפים, הם יהיו זהים לאילו שתוארו בפרק ההפעלה. לעיתים הנתונים נאספים רק מחלק מהמשתתפים. זה יכול לנבוע מתוך העדפה של משתתפים מסויימים לא להיות חלק מהמחקר, מתוך בחירתכם להתמקד רק בקבוצות או אפילו בתלמידים מסויימים, או עקב אילוצים חיצוניים. במקרים כאילו המשתתפים כאן יהיו רק חלק מאילו שתוארו בפרק ההפעלה. 

5.1.3 כלים ומקורות מידע

תארו כאן את הכלים בהם השתמשתם לאיסוף נתונים (שאלונים, ראיונות, תצפיות, יומן חוקר...). אם יש לכם מקורות מידע נוספים לאיסוף נתונים שאינם באמצעות "כלים", תארו גם אותם (למשל, אם אתם מנתחים תוצרי לומדים). לגבי כל כלי ציינו מתי נעשה בו שימוש לאיסוף הנתונים, וכמובן הסבירו מדוע השתמשתם דווקא בכלי זה לאיסוף הנתונים. אל תתייחסו לכלים בהם לא השתמשתם (למשל שאלון שהכנתם אבל בסוף לא העברתם) או נתונים שאספתם אם לא השתמשתם בהם (למשל אם היה שאלון שהעברתם אבל בסוף התשובות שקיבלתם לא היו רלוונטיות לשאלות המחקר).

5.1.3.1 שאלונים (אורנית)

אם השתמשתם בשאלון, הסבירו מה הייתה מטרת השאלון, תארו אותו (כמה שאלות, כמה פתוחות, כמה סגורות, האם היה מתוקשב או מודפס, אילו חלקים נכללו בו וכו'), ציינו באיזה שלב של המחקר ניתן השאלון וכמה זמן לקח ללומדים למלא אותו. כדאי להפנות לנספח בו יופיע השאלון.

5.1.3.2 ראיונות (יעל)

אם ערכתם ראיונות, ציינו מה הייתה מטרת השאלות השונות. ציינו איזה סוג ראיונות ערכתם (מובנים? חצי מובנים?). ציינו כמה ראיונות ערכתם, איך בחרתם את המרואיינים, היכן הראיונות נערכו (האם הם נערכו במפגש פנים אל פנים בבית הספר? בזום אחר הצהריים? בטלפון?) כמה זמן ארך כל ראיון ואיך תיעדתם את הנתונים.

5.1.3.3 תוצרי תלמידים (אורנית)

אם ניתחתם תוצרים, תארו איזה תוצרים ניתחתם, איזה מידע ניתן היה להפיק מהתוצרים, איך בחרתם את התוצרים לניתוח וכו'. כדאי להפנות לנספח שיציג דוגמא.

5.1.3.4 תצפיות (אורנית)

אם ניתחתם תצפיות, תארו במה צפיתם, איך צפיתם, כיצד תעדתם את התצפיות.

5.1.4 דרכי ניתוח

הסבירו בפירוט כיצד ניתחתם את הנתונים. למשל, אם השתמשתם בגישה של צ'י לכימות נתונים איכותיים, הסבירו כאן את כל השלבים כפי שבצעתם אותם במחקר שלכם. אם השתמשתם במחוון, ציינו אם הקטגוריות עלו באופן אינדוקטיבי ותארו את המחוון (אפשר באמצעות טבלה). או שנלקחו מהספרות לצורך ניתוח דדוקטיבי. אם ערכתם ניתוח כמותי, הסבירו באיזה פרוצדורות השתמשתם לניתוח שלכם, ומדוע (למשל, אם אתם לא יכולים להניח התפלגות נורמאלית, או אם מספר המשתתפים מוגבל, ולכן בחרתם בפרוצדורות סטטיסטיות אי-פרמטריות, הסבירו זאת כאן). אם יש לכם מספר שאלות מחקר, ועבור כל אחת מהן השתמשתם בדרכי ניתוח אחרות, ציינו זאת כאן. רצוי לייצר טבלה מארגנת הכוללת את העמודות הבאות: שאלת המחקר, כלים ומקורות מידע, דרכי ניתוח. כך תוכלו לסכם עבור כל שאלת מחקר את דרכי איסוף הנתונים ודרכי הניתוח (בעמודת שאלת המחקר הוסיפו בסוגריים את שם הסטודנט שהיה אחראי על ניתוח השאלה). 

5.2 ממצאים

בפרק זה תתארו את הממצאים שלכם. נסו לארגן את הממצאים בצורה קצרה וברורה. אם מדובר בממצאים כמותיים, השתמשו בטבלאות וגראפים אם יש צורך (לעיתים מספיק משפט מסכם). אם אתם עושים ניתוח איכותני, פרק הממצאים יצטרך לכלול קצת יותר טקסט. בכל מקרה, הציגו כל ממצא בדרך אחת, זו שנראית לכן כמתאימה ביותר (לדוגמא, אם הכי מתאים לתאר בטבלה, אז אל תתארו את הטבלה בטקסט, אלא רק מה שהסקתם ממנה). ניתן לארגן את הצגת הממצאים על פי שאלות המחקר, על פי כלי מחקר, או בכל דרך הגיונית מתאימה. בכל מקרה חשוב מאד שהסדר של הדברים יהיה ברור ומאורגן באמצעות כותרות משנה ברורות ומדויקות (משקפות את תוכן הטקסט שהן מתארות).

דגם טבלת שאלות מחקר ומקורות מידע.PNG

5.2.1 מענה לשאלת המחקר הראשונה (אורנית)

.....

5.2.2 מענה לשאלת המחקר השנייה (יעל)

.....

5.3 דיון, מסקנות והשלכות (עבודה שיתופית)

סעיף זה הוא הסעיף החשוב ביותר במחקר. כאן אתם נדרשים לענות על שאלות המחקר שלכם, להסביר את הממצאים, את הקשר שלהם למה שכבר ידוע בתחום ואם יש תרומה תיאורטית מה היא, וכן את ההשלכות הפרקטיות של הממצאים הללו למערכת החינוך. אם עבדתם בצוות, רצוי לעבוד על הסעיף הזה ביחד, אך במענה על שאלות המחקר לציין בסוגריים את השם של הסטודנט האחראי על ניתוח השאלה.

bottom of page