top of page

סקאלת ליקרט

אין חוקים ברורים לגבי האופן שבו כדאי לנתח ממצאים שנאספו באמצעות שאלוני ליקרט.
צריך להפעיל את ההגיון, וגם קצת יצירתיות, והרבה מאד סבלנות כדי לחפש דברים מעניינים בנתונים. 

חיפושיות ליקרט שואלות שקופות.png


הנה כמה רעיונות לגבי מה ניתן לעשות:

  • כצעד ראשון, חשוב לשים לב להפוך את הציון של היגדים שליליים (למשל, היגד כמו "אני שונא לעבוד בקבוצות" בשאלון שמטרתו לבחון עמדות כלפי למידה שיתופית). 

  • לאחר מכן, כדאי להסתכל על התוצאות ולראות מה הן מספרות.  דרך נוחה לעשות זאת היא לצייר היסטוגרמה - כמה תשובות מכל "סוג" היו (כמה תשובות של 1", כמה של "2" 

וכן הלאה). היסטוגרמה כזו תוכל לרמוז אם התפלגות התשובות היא נורמלית (רב התשובות בערכים האמצעיים, ופחות תשובות בערכים הנמוכים או הגבוהים). 

  • צעד נוסף יכול להיות חישוב החציון וסטיית הקן של התשובות לגבי כל שאלה. אפשר להשתמש גם בממוצע, אבל רק בהנחה שההבדלים בין הדרגות (למשל: בין "לא מסכים בכלל", "לא מסכים", "מסכים" ו"מסכים מאד") הם זהים, דבר שהוא לא תמיד נכון.

  • את החציונים/ממוצעים של כל השאלות ניתן לסדר בגרף (למשל, מהקטן לגדול) על מנת לראות אילו הגדים זכו לציונים גבוהים יותר ואלו לנמוכים יותר.

  • אפשר לקבץ ביחד תשובות מ"אותה משפחה" (למשל, לבדוק את הממוצע/חציון של כל ההיגדים בנושא "עמדות כלפי טכנולוגיה" לעומת הממוצע/חציון של ההיגדים בנושא "עמדות כלפי הוראה סוציו-קונסטרוקטיביסטית"). אם נראה שיש הבדלים בין "משפחות" היגדים כדאי להציג את הממצא בגרף, ולבחון אם ההבדל מובהק (ראו סעיף השוואות בין קבוצות).

  • אם ישנן תשובות מקבוצות שונות (למשל מכיתות שונות שענו על אותו שאלון), אפשר לחשב את הממוצע/חציון של כל התשובות בשאלון (או של "משפחות היגדים") עבור כל אחת מהקבוצות. גם כאן, אם נראה שיש הבדלים כדאי להציג אותם, ולבחון אם הם מובהקים. לפעמים לא יהיו הבדלים בין הממוצעים/חציונים של השאלון כולו, ואפילו לא בין אלו של משפחות היגדים, אבל ייתכן כי במספר היגדים בודדים יימצאו הבדלים מרשימים. במקרה כזה כדאי יהיה לציין את ההבדלים, ואולי להציגם גרפית (למשל באמצעות דיאגרמת עמודות בה כל קבוצה מיוצגת בצבע שונה, עבור אותם היגדים בהם נמצאו ההבדלים).

bottom of page