top of page

פרק העיצוב

document-3268750_1280.jpg

כתיבה של מסמך אקדמי אינה בהכרח מתחילה לפי הסדר שמופיע בתוצר הסופי (דו"ח הסיכום במקרה שלנו). במקרה זה, כשההפעלה עדיין נמשכת, והנתונים נאספים נתחיל לכתוב את מה שכבר הסתיים ולכן בחרנו לשם כך את הפרק שמתאר את עיצוב סביבת הלמידה.

3 עיצוב סביבת הלמידה (עבודה שיתופית)

מכיוון שפרויקט גמר במגמה לטכנולוגיות בחינוך עוסק בסביבות למידה מתוקשבות, פרק זה הינו בעל חשיבות רבה במסמך המסכם של פרויקט הגמר. להלן הנחיות לגבי כתיבת פרק זה שיכול (ככל שאר הפרקים) להיכתב במשותף.

3.1 פרק עיצוב סביבת הלמידה

אורך הפרק כ-7 עמודים. בפרק זה עליכם להציג את סביבת הלמידה שעיצבתם ופיתחתם בקורס מחקר עיצוב חלק א'. חיזרו לפורטפוליו שלכם ובדקו אלו מהתכנים שכתבתם שם צריכים להופיע גם כאן. שימו לב במיוחד להציג את האתגר הפדגוגי שעמד לנגד עיניכם כשהחלטתם לעצב את הסביבה, ואת תחום התוכן או ההקשר החינוכי של האתגר (כדאי להתייחס כאן לנושאים עליהם כתבתם ברקע התיאורטי, כאשר הפירוט שלהם יופיע בפרק שיוקדש לכך). הסבירו מי היה קהל היעד שעמד לנגד עיניכם כשעיצבתם את הסביבה. הציגו את רצף הפעילויות ואת הרציונאל שעמד מאחורי קבלת ההחלטות העיצוביות לגבי כל אחת מהן. תוכלו להתייחס כאן לעקרונות פדגוגיים. כדאי מאד לשלב איורים, וצילומי מסך (שגם אליהם מתייחסים כאל "איור") על-מנת להדגים לקוראי העבודה את סביבת הלמידה. שימו לב לא להלאות ביותר מדי איורים. תצטרכו לקבל החלטה לגבי אילו איורים חייבים להופיע בטקסט עצמו כי בלעדיהם יהיה קשה להבין איך פועלת סביבת הלמידה, ואילו איורים יופיעו בנספחים. אם עשיתם שימוש בחמרי למידה קיימים (סימולציות, סרטונים וכו'), ציינו מה היו המקורות ואיזה ערך מוסף תרמו המקורות בהם השתמשתם. ציינו את סביבת הפיתוח, ואם היו דברים שדרשו מיומנות מיוחדת בפיתוח. אל תשכחו לתת את הכתובת של האתר על מנת שהקוראים יוכלו להיכנס ולהתרשם בעצמם (מצד שני, אל תניחו שהקוראים נכנסו לאתר).

3.2 שילוב איורים, טבלאות ונספחים

סביר להניח שבפרק העיצוב תרצו לשלב איורים ונספחים. יתכן שתירצו לשלב גם טבלאות, (אם לא בפרק זה, אז אולי בפרק המחקר בתיאור השיטות או הממצאים). סעיף זה נותן מספר הנחיות טכניות לגבי האופן שבו יש לעשות זאת. 

3.2.1 כיצד משלבים איורים וטבלאות בטקסט מדעי

בדומה לאיורים, גם לטבלאות צריכה להיות הפניה מהטקסט. ההבדל היחיד הוא ששם הטבלה מופיע מעל הטבלה, למשל:

לכל איור צריכה להיות הפנייה מהטקסט. מתחת לאיור יופיע שם האיור, כאשר הוא ממורכז. 

שילוב איורים

שילוב טבלאות

tableFormat.PNG

האיור או הטבלה צריכים להופיע בתוך הטקסט לאחר הפנייה אליהם (לא בהכרח מיד אחרי ההפניה, אבל רצוי שיהיה די קרוב. בכל מקרה, אין לשלב איור או טבלה בטקסט לפני ההפניה אליהם). 

דוגמא:

                על מנת לאפשר לתלמידים להתנסות ב.... פיתחתי פעילות שבה התלמידים.... (איור 1)

או: איור 1 מציג את רצף הפעילויות בסביבת הלמידה שפיתחנו.

figureFormat.PNG

3.2.2 כיצד משלבים נספחים בטקסט מדעי

כפי שנאמר למעלה, לפעמים אנחנו רוצים לשתף את הקוראים בתוצרים כתובים (למשל: שאלונים, דוגמאות לעבודות של תלמידים), טבלאות או איורים (למשל: צילומי מסך) שאינם הכרחיים על מנת להבין את העבודה, אך נותנים לקוראים ערך מוסף. ניתן להוסיף פריטים כאלה כנספחים, ולהפנות אליהם מתוך הטקסט. ההחלטה אם לכלול פריט כנספח או כחלק מהטקסט תלויה בתשובה לשאלה אם הם הכרחיים להבנת הטקסט או לא. ההפניה נעשית בדיוק כמו שנעשית הפנייה לאיור או לטבלה. הנספחים עצמם מופיעים בסוף העבודה, כפי שתוכלו לראות גם בסיום מסמך התבנית בפרק "נספחים".

bottom of page